Thumbnail

Lieve 16-jarige Athina,

De ontdekkingsreis waar je nu in komt is nog maar het topje van de ijsberg. De wereld ligt voor je voeten en je kunt nog alle kanten op. Pak deze kans! Tuurlijk is het belangrijk om je school af te maken en te studeren, maar weet dat dit slechts een ticket is voor waar je binnen wilt komen, het echte werk begint pas veel later. Als je weer eens op de zondag heel de dag achter de boeken zit terwijl je eigenlijk leuke dingen wilt doen, bedenk dan waarvoor je het doet en luister vooral naar je moeder.

Ja het is zwaar het bijbaantje wat je hebt maar je gaat er goede vrienden aan overhouden en tevens het besef hoe hard je moet werken om iets te kunnen kopen of doen. Dit gaat ook voorbij en dan kijk je lachend terug op die zorgeloze tijd. Eet snel je prakkie op wanneer je weer thuis komt, voordat het koud wordt. Luister vooral naar je moeder.

Vriendjes en verdriet? Ach lieve Athina dat gaat over! Terwijl je dit als 16-jarige leest kun je dat absoluut niet begrijpen, maar je wordt er alleen maar veel sterker door en zal je begrijpen dat dit een deel wordt van je leven maar zeker niet het belangrijkste deel. Je bent goed genoeg zoals je bent en je hoeft je niet te schamen dat je anders bent of dat het allemaal jouw fouten zijn.
Je mag fouten maken, daar groei je van, en ja je zult nog meer fouten gaan maken maar dat is het leerproces. Luister vooral naar je moeder.

Geniet van het moment, van nu! Je hoeft je geen zorgen te maken voor later. Later komt wel. Kijk om je heen, luister naar jezelf. Ga ontdekken wat je leuk vindt en wie je bent, maak je geen zorgen om wat andere mensen van je denken. Wees jezelf niet alleen nu maar altijd. Luister vooral naar je moeder. Koester de momenten dat je met je ouders bent, ze zullen er niet voor altijd zijn en ooit moet je op je eigen benen leren te gaan staan en de kracht vinden om het alleen te doen, de wereld te ontdekken.

Doe dat bloesje aan wat je samen met je moeder hebt gekocht, ook al vind je het niets, geloof me ze zal je nooit iets geven wat je niet mooi staat. Ook al wil je graag bij je vriendje zijn, besef dat je vader elke avond wacht tot dat je thuis komt, maak hem niet wakker als hij op de bank in slaap gevallen is maar maak hem in de ochtend wakker met een knuffel.

Vraag aan je ouders alles wat je wilt weten, maar dan ook echt alles! Ooit zal je me daar dankbaar voor zijn. Lieve Athina, het leven zit vol verrassingen, je zal een traan laten vallen op de gekste momenten, je zal mensen gaan ontmoeten die tijdelijk of voor altijd in je leven zullen blijven. Je zal in slaap gaan vallen in vreemde armen, je zal je zelf kwijt gaan raken, je zal wakker worden met het besef dat je je ergste angst niet gedroomd hebt, maar weet dat je ook hierna weer een glimlach zal krijgen en dat je jezelf weer gaat herkennen. Je bent sterker dan je denkt! Luister vooral naar je lieve vader en moeder en geef ze een ongelofelijke knuffel voor altijd….

Wat zou jij tegen je jongere ‘ik’ zeggen?

Liefs,
Athina